Doe maar duur… zaam

1 december 2022

We leven in dure tijden. De energiekosten rijzen de pan uit.

Maar niet alleen de energiekosten zijn voor woningbezitters redenen om de woning te verduurzamen. Er zijn wel meer redenen.

Het is alleen al heel comfortabel om een huis te hebben die minder warmte verliest. Een goed geïsoleerd huis blijft lekker warm en zorgt voor lagere energiekosten.
Met een goed geïsoleerd huis kun je een beter energielabel krijgen. En een woning met een hoger energielabel is op de woningmarkt op dit moment best heel aantrekkelijk. Het huis krijgt meerwaarde.
En natuurlijk ontlasten we het milieu als we minder energie verbruiken door minder CO2 uit te stoten!

Waar kun je het best mee beginnen als je wilt verduurzamen?

Als NVM kantoor raden we woningeigenaren aan om daarbij de principes van de Trias Energetica te volgen. Zo krijgen ze later geen spijt van de gemaakte keuzes. Hieronder staan de drie basisprincipes waar woningeigenaren zich aan kunnen houden.

  • Minimaliseer het energieverbruik. Minder verbruiken (verlichting, warm water) en zorgen dat de energie niet weglekt (isoleren van bouwdelen, efficiënte ketel, ventilatie).
  • Gebruik meer duurzame energie. Benut maximaal de beschikbare energie uit duurzame bronnen – zoals wind, zon en water.
  • Beperk fossiele brandstoffen. Maak voor de resterende energiebehoefte zo efficiënt (en zo weinig) mogelijk gebruik van klassieke, fossiele brandstoffen.

Woningeigenaren kunnen op veel manieren hun huis energiezuiniger maken. Zelfs relatief eenvoudige aanpassingen leveren al snel een flinke besparing op. Voor het milieu én de portemonnee. De meest populaire aanpassingen op dit moment zijn: Het isoleren van schuine daken, het plaatsten van zonnepanelen, een warmtepomp installeren, spouwisolatie, vloerisolatie en het plaatsen van HR ++ glas. Wat de beste duurzaamheidsoptie is, zal per woning en per eigenaar verschillend zijn. Het is dan ook verstandig om een adviseur in te huren en te kijken wat er mogelijk is.

Het vraagt wel om een investering
Om toekomstige energiekosten te besparen, moeten woningeigenaren vaak eerst een bedrag investeren. Voor veel mensen is dit een reden om het verduurzamen van de woning uit te stellen of helemaal niet te doen. Toch is er vaak meer mogelijk. De overheid biedt verschillende subsidies en leningen, die vaak ook te combineren zijn. Zo wordt verduurzamen betaalbaarder en nog voordeliger. Ook veel gemeenten hebben eigen subsidieregelingen. Websites zoals www.energiesubsidiewijzer.nl wijzen woningeigenaren de weg. Als woningeigenaar kun je voor het verduurzamen een (kleine) lening afsluiten, wat soms voordeliger is dan de hypotheek verhogen. Zo vermijden ze extra kosten zoals bijvoorbeeld de notaris. De gemeente en het Nationaal Energiebespaarfonds bieden ook speciale ‘groene’ leningen aan. En met overwaarde op je koopwoning zou je ook de huidige hypotheek kunnen verhogen of een tweede hypotheek nemen. Maar ook zonder overwaarde is het vaak mogelijk om de hypotheek te verhogen.
Bij energiebesparende maatregelen mag de bestaande hypotheek tot 106% van de waarde van de woning bedragen. Leasen of huren van je verduurzaming is ook nog een mogelijkheid. Zo vermijdt je een grotere investering vooraf en betaalt je een vast bedrag per maand. Wel zal de partij die dit voor je regelt er ook geld aan willen verdienen en is het op termijn weer duurder ten op zichten van het zelf aanschaffen.

Genoeg om over na te denken. En best lastig om beslissingen over te nemen. Maar, het gaat om wooncomfort, dus denken wij als makelaars graag met je mee. Neem gerust contact met ons op.