Leennormen 2024

18 december 2023

De leennormen voor hypothecair krediet worden per 1 januari 2024 op een aantal punten gewijzigd. Zo ontstaat er meer leenruimte voor kopers van een energiezuinige woning én voor eigenaren voor het verduurzamen van de eigen woning. Daarnaast vindt er een wijziging plaats voor kopers met een studielening. De actuele lasten van de studielening zijn per januari bepalend voor de maximale leencapaciteit in plaats van de oorspronkelijke omvang van de studielening. Daarnaast krijgen alleenstaanden met een inkomen van ten minste 28.000 euro de mogelijkheid om 16.000 euro extra te lenen.

Energielabel & energiebesparende maatregelen.

Voor een woning met een beter label (D of beter) kan per 1 januari 2024 méér worden geleend dan voor een woning met een slechter (E, F en G) energielabel. Een beter energielabel leidt immers tot lagere energielasten. De hypotheeklasten worden daardoor meer gekoppeld aan het maandelijkse budget en de daadwerkelijke maandlasten.

Het laatste punt speelt ook een rol bij de extra leenruimte voor energiebesparende maatregelen. Per 1 januari 2024 ontstaat er extra leenruimte voor woningeigenaren die hun gekochte of huidige woning met een slechter label willen verduurzamen. Verduurzaming leidt immers tot lagere energielasten.

Allemaal goed om te weten als u op zoek gaat naar een woning. Bel of mail ons als wij u kunnen helpen bij deze zoektocht.
Voor vragen over de leenmogelijkheden voor de hypotheek belt u beter naar Het Groene Huis 0318-553232