De huizenmarkt

27 januari 2021

De huizenprijzen stijgen nog steeds en ook met de krapte lijkt het nog niet gedaan op de huizenmarkt. Dat blijkt uit de cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Toch kan het een goed idee zijn om juist nu een huis te kopen.

Uit de cijfers blijkt ook dat veel huizen voor meer dan de vraagprijs worden verkocht.

Een huis kost nu gemiddleld zo’n 365.000 euro. Dat betekent dat je voor een gemiddeld huis een bovenmodaal salaris nodig hebt. Wie nu een woning zoekt, heeft daarbij minder keuze dan ooit. Vorig jaar konden huizenkopers kiezen uit bijna vier verschillende woningen. Nu is de keuze beperkt tot 3,1 huizen.

Dit is het moment om een huis te kopen
Ondanks de krapte en stijgende prijzen adviseert NVM nu een woning te kopen. “De rente is lager dan ooit. Dus als je kunt, dan is dit het moment”, volgens Gaby Balkema, bestuurder van de NVM-vakgroep Wonen.

Vooral degenen die al een huis bezitten, wordt aangeraden om nu juist groter te gaan wonen. De rente daalt namelijk nog harder dan de huizenprijzen stijgen. Dat maakt het gunstig om een groter huis te kopen. Omdat de rente erg laag staat, is een nieuwe hypotheek relatief goedkoop. “Daardoor kan het voorkomen dat iemand ruimer kan wonen, en tegelijkertijd mogelijk minder maandlasten betaalt.”

Gezien de woningprijzen nog steeds stijgen, hebben veel mensen ook overwaarde op hun woning. Deze overwaarde kan weer worden ingezet voor de aankoop van een nieuw huis.

Wilt u weten wat lokaal voor u een goede afweging is? Moet u kopen, verkopen of blijven zitten? Zoek contact met ons kantoor er wij helpen u de juiste keuzes te maken.