Eerst kopen of eerst verkopen?

16 december 2022

Je wil een andere woning kopen, dat weet je zeker. Maar dan begint de puzzel. Ga je nu eerst een huis kopen,  of kun je beter eerst verkopen?

In de afgelopen jaren was dat best wel duidelijk. Je moest eerst wat vinden en dan ook nog kunnen kopen. Dan pas startte je met de verkoop van jouw eigen huis.
Maar als de markt verandert zoals nu, dan is die overweging toch een beetje anders. Want je kunt nog steeds wel eerst een woning kopen, maar wat als je je eigen woning niet verkoopt? Of je krijgt niet het bedrag wat je nodig hebt, best een lastige afweging. In deze situatie is het van belang om niet alleen te spreken over een mogelijke vraagprijs, maar veel belangrijker is het om ook met jouw makelaar na te denken over een “minimale verkoopprijs”. Dan kun je de risico’s die er aan deze route zitten wel een stuk verkleinen.

Het kan verstandiger zijn om eerst te verkopen en zo eerst ook te weten wat je uiteindelijk in jouw portemonnee ontvangt. Dan weet je ook wat je kunt uitgeven. Toch kunnen er aan deze route ook financiële consequenties zitten. Wat als je het nieuwe droomhuis niet op tijd kunt vinden? Dan moet je wellicht tussendoor gaan huren. En huren is best prijzig en vaak voor minimaal een jaar.

Wat is dan de oplossing? Wij adviseren om altijd te beginnen bij hetgeen wat het allermoeilijkst lijkt te zijn. Zoek je een minder courant huis, dan ga je misschien eerst naar dat huis zoeken. Maar heb je nu een huis dat net iets meer bijzonder of in een hoger prijssegment is, dan kun je wellicht toch beter eerst verkopen.

Daarnaast is het ook mogelijk om te kijken bij het kopen naar een clausule waarbij je alleen definitief koopt als je ook je eigen huis hebt verkocht. De verkoper zal dan wel die woning ook te koop houden en ondertussen ook door zoeken naar andere kandidaten. Dat is een interessante,  maar ook best een complexe constructie..

Laat je daarom altijd goed adviseren door jouw makelaar over het traject dat je gaat lopen. Een goede voorbereiding is cruciaal.
Je mag altijd bellen voor een vrijblijvend en gratis adviesgesprek.