WOZ-waarde: Wat betekent het voor jouw woning en portemonnee?

28 februari 2025

Op 1 januari van elk jaar stelt de gemeente de WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken) van jouw woning vast. Dit lijkt misschien een administratieve formaliteit, maar deze waarde heeft een grote invloed op verschillende financiële aspecten, zoals belastingen en je hypotheekrente. Een hogere WOZ-waarde betekent vaak dat je huis meer waard is, maar dit is niet altijd in je voordeel. Wat zijn de voor- en nadelen, en wat kun je doen als je het niet eens bent met de vastgestelde waarde?

Voordelen van een hoge WOZ-waarde
Een hogere WOZ-waarde kan gunstig zijn in de volgende situaties:

✅ Je wilt je huis verkopen
Een hogere WOZ-waarde kan potentiële kopers overtuigen om een hoger bod uit te brengen. Het kan gezien worden als een indicatie van de marktwaarde van je woning.

✅ Je wilt minder hypotheekrente betalen
Banken rekenen vaak een rente-opslag als de hypotheekschuld relatief hoog is ten opzichte van de woningwaarde. Een hogere WOZ-waarde kan ervoor zorgen dat jouw risicoklasse lager wordt, waardoor je een lagere hypotheekrente kunt krijgen. Informeer bij je bank of je hiervoor in aanmerking komt.

Nadelen van een hoge WOZ-waarde
❌ Je betaalt meer gemeentelijke belastingen
De hoogte van de onroerendezaakbelasting (OZB) wordt gebaseerd op de WOZ-waarde. Daarnaast kunnen ook afvalstoffenheffing en de watersysteemheffing stijgen.

❌ Je betaalt meer inkomstenbelasting
Bij de belastingaangifte moet je het eigenwoningforfait opgeven, wat een percentage (0,35% in 2025) van de WOZ-waarde van je huis is. Hoe hoger de WOZ-waarde, hoe hoger het bedrag dat je moet bijtellen bij je inkomen.

❌ Erf- en schenkbelasting stijgt
Wanneer je een woning erft of geschonken krijgt, wordt de WOZ-waarde gebruikt om de erf- en schenkbelasting te berekenen. Een hogere WOZ-waarde betekent dat je meer belasting moet betalen.

💡 Tip: Bij de aangifte van erfbelasting kun je kiezen tussen de WOZ-waarde van het jaar van overlijden of het jaar erna. Kies de laagste waarde om minder belasting te betalen.

Niet eens met je WOZ-waarde? Dit kun je doen!
Als je denkt dat de gemeente een te hoge WOZ-waarde voor jouw woning heeft vastgesteld, kun je hiertegen bezwaar maken. Dit doe je zo:

🔍 Check het taxatieverslag
Dit verslag is online in te zien via MijnOverheid.nl of via de website van je gemeente. Controleer of de gemeente jouw woning correct heeft beoordeeld en waarmee deze is vergeleken.

📊 Vergelijk met recente woningverkopen
Bekijk de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in jouw buurt. Websites zoals Funda of het Kadaster (tegen betaling) kunnen hierbij helpen.

📞 Neem contact op met de gemeente
Zie je duidelijke fouten of afwijkingen? Vraag de gemeente of zij de WOZ-waarde willen herzien.

📩 Dien een bezwaar in
Wil de gemeente niets aanpassen en ben je het niet eens met de vastgestelde waarde? Je kunt binnen zes weken na ontvangst van de WOZ-beschikking officieel bezwaar maken. De instructies hiervoor staan op de beschikking zelf.